Dota 2

Defense of the Ancients 2 (Dota 2) är uppföljaren till originalet Dota som var en mod för Warcraft III. Spelet är utvecklat och görs av Valve Corporation. Spelet finns till Windows, macOS och Linux. Spelets kanske mest kända utvecklare IceFrog som var en av grundarna och den största bidragaren till Dota 1 som mer eller mindre skapade en helt ny spelgenre.

 

Dota 2 är idag ett stort och populärt spel men det är inte jämförelsevis lika stort som League of Legends som tagit över just den här genren helt. En stor anledning till att Dota 2 inte nått lika stora framgångar som LoL är att det är väldigt komplicerat. LoL har istället gjort motsatsen och försökt att göra sitt spel lite enklare i grunden vilket gör det mer ”noobvänligt” vilket är en stor grej om man vill nå ut till den stora massan. Det är lite för hög inlärningströskel i Dota 2 vilket gör att det är många som ger upp efter några försök och vänder sig till LoL som är lite mer välkomnande mot nya spelare.

 

Vad är Dota 2

Genren som Dota 2 tillhör, och Dota 1 mer eller mindre skapade är multiplayer online battle arena (Moba). Innan vi fortsätter ska vi dock nämna att det inte var det första spelet i genren utan det spelet som på riktigt satte det på kartan och var språngbrädan som idag gjort MOBA-spel till världens mest spelade spelgenre.

 

Dota 2 är helt gratis att spela och går att ladda ned från Steam. Spelet spelas med två lag där varje lag har fem spelare. Målet med spelet är att försvara sin egen bas samtidigt som man försöker att inta och förstöra motståndarnas bas. Varje spelare i laget är tilldelad varsin roll. Olika roller har olika uppgifter och syften i spelet. Den som är support har som uppgift att understödja de vars huvuduppgift det är att göra skada. Understödet kan komma sig i form av healing, skölder, buffar som gör dem starkare på olika sätt och crowd control. Tanks uppgift är att vara frontlinjen som tar emot skada från motståndarlaget medan de som ska göra skada försöker att inflika så mycket skada på fienden som möjligt.

 

Det finns totalt ungefär 115 olika hjältar att välja i Dota 2 där alla har sina styrkor och svagheter. Spelarna väljer en av dessa som de kommer att spela i matchen. Varje hjälte har unika egenskaper och färdigheter och olika hjältar passar bra för olika roller. En tank fungerar till exempel sällan bra som en damage dealer och en support fungerar sällan bra som en assassin och så vidare.

 

Tävlingar i Dota 2

Dota 2 är ett superspel när det kommer till turneringar och vinster. Dota 2 har flera gånger slagit rekord i prispengar och om man tittar på största prispotterna i e-sporten så innehar Dota två första, andra, tredje och fjärdeplatsen med deras turnering The International, som är att likna vid VM i Dota 2. I kronologisk ordning med 2014 på fjärde plats och 2017 på förstaplats så har Dota 2 med marginal haft störst prispotter i sina tävlingar. The International 2014 hade dryga 10 miljoner dollar i prispotten och 2017 var det hela 24 miljoner dollar.

 

The International hostas av Valve och det är anledningen till den stora prispotten då de dunkar in en massa stålar. Utöver det så kan man betala för att följa finalen på nätet och pengarna som man får in via den går till prispotten. Det är så klart en del av deras marknadsföring att år på år slå världsrekord i prispottens storlek i esportsammanhang.

 

The International är överlägset största turneringen i Dota 2 men långt ifrån den enda. Andra populära turneringar är The Boston Major, Frankfurt Major, Shanghai Major och ESL. Turneringar på Dota 2 hålls nästan ständigt och för den som vill titta går det mesta att se via live stream på nätet.

 

Betta på Dota 2

Nästan alla stora bettingsidor inkluderar idag e-sport i sitt utbud som komplement till fotboll, hockey och all annan sport som vi är vana att få betta på. Bland betting på e-sport är Dota 2 en av giganterna. League of Legends, CS:GO och Overwatch är eventuellt större I bettingsammanhang än Dota 2 men nästan alla sidor som erbjuder sportsbetting på e-sport har också Deota 2 i sitt utbud.

 

Har man bra koll på lagen och spelet så finns det möjlighet att ge sig en edge och bra möjligheter för lukrativ betting. Det fina med e-sport är att det faktiskt påminner mycket om vanliga sporter i from av matchresultat. Det finns en stor okänd faktor som avgör spelen så det är inte alltid som det bästa laget vinner vilket gör det spännande och kul att titta och betta på.

 

Bonusar på e-sport

Precis som med vanlig betting så finns det bonusar att hämta när man spelar på e-sport. De flesta sidor har fokus på nya medlemmar och man kan ofta få ett välkomstpaket med en bonus när man gör sin första insättning. Det vanligaste är att man får bonuspengar men även riskfria spel förekommer som bonus på e-sport.