League Of Legends

League of Legends är ett MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) från Riot Games. Spelet släpptes 2009 och var ett svar på ett Dota blivit så enormt populärt. Riot Games såg möjligheten att göra ett nytt MOBA-spel som kunde konkurrera med och potentiellt bli ett stort spel. Det var en ganska bra gissning med tanke på att League of Legends har varit världens mest populära spel i ungefär fem år och de omsätter flera miljarder varje år.

 

Vad är League of Legends

League of Legends är alltså ett MOBA-spel som i turneringsscenen spelas med fem spelare i respektive lag. Spelet är helt gratis att spela och de tjänar pengar på så kallade micro transactions. Det går ut på att spelarna frivilligt betalar in pengar i spelet för att låsa upp fler hjältar och olika kostymer till sina hjältar. Det här var tydligen ett bra koncept då Riot Games omsätter flera miljarder varje år.

 

I LoL har varje spelare olika positioner och som i de andra MOBA-spelen är det några spelare vars uppgift är att göra skada på motståndarlaget och dess byggnader och några spelares uppgift att skydda dessa. Det här är en ganska grov förenkling men i stora dra är det så det fungerar.

 

Tävlingar i League of Legends

League of Legends är uppdelat i säsonger. En säsong är i stora drag ett år och uppdelad i två huvudsakliga delar, försäsong och säsong. När en säsong tar slut går man in i det som kallas försäsongen. Vanligtvis sker en väldigt stor uppdatering mellan att en säsong tar slut och en ny försäsong börjar. Det är oftast här som Riot tar bort items de inte längre tycker passar in och ersätter med nya items samt gör stora förändringar. Sedan används försäsongen till att balansera dessa nya uppdateringar då det alltid är några items som blivit på tok för starka och några som blivit på tok för svaga. Under försäsongen kommer många patcher till spelet som finslipar alla items och hjältar i spelet så att de ska vara så balanserade som möjligt inför den riktiga säsongen.

 

När den riktiga säsongen drar igång så drar även en mängd olika turneringar igång. Den största turneringen i LoL är World Championship och det är också finalen i den tävlingen som vanligtvis avslutar en säsong. Men det finns flera andra turneringar runt om i världen som LoL Pro League (LPL), League Championship Korea (LCK), Intel Extreme Masters (IEM) och LCS Europe. Nästan alla turneringar går att följa på Twitch om man vill se dem streamas live.

 

Betta på League of Legends

Turneringarna nämnda ovan är några av de största. Det finns många fler turneringar och följer man scenen så finns det turneringsmatcher nästan varje dag under en säsong. Många av dessa turneringar är lite mindre och lokala och spelas i andra delar av världen men är man intresserad så finns det i regel möjlighet att betta på dessa matcher.

 

Det är också en ganska bra marknad för den som är insatt då bettingsidorna ibland missar hur nya uppdateringar påverkar hjältar som är populära hos vissa lag och så vidare. Den som har bra koll på spelet kan i många fall få en edge mot spelbolagen. Betspawn är i framkant när det kommer till betting på e-sport men även många andra spelbolag som Mr Green. Nordicbet och Unibet har odds på e-sport.

 

Bonusar på e-sport

Precis som med vanlig betting så finns det möjlighet att få bonusar när man vill spela på e-sport. Exakt hur bonusarna är utformade skiljer mellan spelbolag men i grunden är det samma princip. Man får mer att spela för än vad man har satt in. Det kan vara i form av riskfria spel eller rena bonuspengar man får på sin insättning.