Fortnite

Fortnite är ett Third Person Shooter-spel som blivit extremt populärt senaste tiden. Spelet har flera olika modes så det går egentligen inte att stoppa in det i en enda genre.

 

När det släpptes så hette det ursprungliga modet ”save the world”. I det modes spelar man i fyramanna lag och skulle stoppa vågor av invaderande zombies. Efter ett tag kom ett nytt mode som kallades Battle Royale och det är det modet som har gjort Fortnite till ett av världens mest spelade spel. Det är en typ av herreman på täppan-spel där 100 spelare släpps ner på en plats och det gäller att bli den som ensam överlever matchen. Alla spelare man möter i Battle Royale är andra riktiga spelare som man spelar mot.

 

För att överleva ska man samla på sig vapen, rustningar och andra förnödenheter som hjälper till att förbättra chanserna för överlevnad.

 

Spelet är utvecklat av Epic Games och släpptes i slutet av 2017. Det finns tillgängligt på alla moderna plattformar. Vilket innebär att man alltså kan spela Fortnite på datorn, Playstation, Xbox, Nintendo och till och med i smartphones med iOS och android.

 

Betta på Fortnite

Som ett av världens mest populära spel finns det gott om chanser att betta på Fortnite. Fler och fler spelbolag introducerar esport till sitt utbud. Tyvärr är det vanligt att spelbolag bara erbjuder betting på CS:GO, League of Legends och Overwatch och ett par andra spel. Det är inte alltid Fortnite finns med i utbudet. Vill man betta på Fortnite-matcher är Pixel.bet det bästa valet. Det är en bettingsida som har ett kraftigt fokus på e-sport och håller hög kvalitet. Där kan man satsa på i stort sett alla tävlignar som spelas i Fortnite och oddsen håller helt okej nivå.

 

Hur många spelar Fortnite

Som ett av världens mest populära spel finns det mycket intressant att lära sig om Fortnite och dess spelare. Här kommer lite userdata om Fortnite och deras spelare.

  • I mars 2019 fanns det 250 miljoner registrerade spelare totalt.
  • Den månad som haft flest aktiva spelare var augusti 2018 då 78.3 miljoner spelare spelade Fortnite minst en gång.
  • Över 50 % av alla Fortnites spelare är under 25 år.
  • Av de som spelar Fornite på IOS är 28 % kvinnor.
  • Total speltid i maj och juni 2018 var 2.7 miljarder timmar.
  • 50 % av alla 22 miljoner som har ett Nintendo Switch har laddat ned Fortnite.
  • Trots att Fortnite är gratis så har 70 % av spelarna lagt ned pengar på spelet.
  • Den mest kända Fortnitespelaren, Ninja, tjänar över $500 000 per månad på sin stream.
  • Epic Games som gjort Fortnite värderades i oktober 2018 till $15 miljarder dollar.

 

Hur fungerar Fortnite

När man spelar Fortnites populära mode Battle Royal så börjar det med att man hoppar fallskärm tillsammans med 100 andra spelare ner mot en stor ö. Väl på ön ska man snabbt som sjutton samla på sig vapen, rustningar och material. Vapnen och rustningarna är lite självförklarande och de används för att skjuta ner sina motståndare och ha bättre chans att överleva.

 

Man ska också skaffa material så man kan bygga fort och ramper. Dessa hjälper enormt och vill man bli bra på Fortnite måste man bli en mästare på att bygga fort och ramper och att utnyttja dessa till max.

 

Ön man landar på är väldigt stor och till en början kan det kännas som att det kommer ta flera timmar att hitta och döda alla motståndare. Men spelet är designat så att det är en yttercirkel kring kartan som hela tiden blir mindre och mindre. Man måste hålla sig innanför cirkeln om man vill överleva. Kartan blir alltså mindre och mindre och tvingar spelarna att slåss på en mindre yta vilket gör att matchlängden inte blir så lång.

 

Det här med att samla förnödenheter är det som gör det här spelet unikt. Det blir som en blandning mellan Minecraft och GTA i avseendet att man ska skjuta ner sina motståndare i ett third person shooter-perspektiv men samtidigt så kan man hugga ner och förstöra nästan allting i game-världen och använda materialet för att bygga fort. Själva förvarande när man bygger är också unikt och extremt snabbt.

 

Grafiken i Fortnite är ganska ”snäll” eller hur man ska kalla det. Det är ljusa färger och det är inget blod. Även om spelet går ut på att skjuta sina fiender så känns det som ett ganska bra alternativ för även yngre spelare som man kanske inte vill ska spela GTA där man kan slå ihjäl folk på gatan och besöka prostituerade.

 

Bli bra på Fortnite

Fortnite skiljer sig från många andra spel i och med sitt byggande vilket ger det en helt ny dimension av svårighet. I många andra spel där man ska skjuta sina motståndare räcker det med att ha bra aim och strategi. I Fortnite måste du också bemästra hur man ska bygga och förstöra andras byggnationer. Det här är en väldigt avancerad mechanic och det tar lång tid att bli duktig på det.

 

Tittar man på de bästa Fortnitespelarna idag så är deras strategi och intuition i att bygga sina fort och ramper överlägsen motståndarnas och det är mycket det som är källan till deras framgång.

 

Vill man bli riktig duktig så har man däremot goda förutsättningar. Dels så kan man spela och öva dygnet runt precis hur mycket man vill. Utöver det så svämmar internet bokstavligen över av videos som hjälper dig att förbättra din taktik och din strategi.

 

På twitch.tv så finns det också tusentals extremt duktiga spelare som streamar när de spelar Fortnite och att titta på deras streams och försöka att lära sig något är också en bra idé.

 

Men kom ihåg att man för att bli duktig också måste öva själv. Spela, analysera och förbättra ditt eget spel.

 

Streama Fortnite

Vill man dela med sig när man spelar så kan man starta en egen stream på Twitch. Men förvänta dig inte att bli stor över en natt. Att bli en känd twitchstreamer är drömmen för många unga idag och det är många som försöker, men få som lyckas.

 

Men även om man inte blir en stor streamer så det vara kul att dela med sig när man spelar till sina vänner och bekanta.

 

Att streama på Twitch är gratis och väldigt enkelt. Man behöver dator, ett konto hos Twitch och streamingmjukvara. Det finns bra gratismjukvara men vill man vara riktigt seriös så finns det mjuvara som kostar pengar att använda men som har lite mer funktioner.

 

Tävla i Fortnite

Vill man bli rik på att spela dataspel är det Fortnite man ska lära sig som det ser ut nu.

 

Epic games som gjort Fortnite har sagt att de kommer att stoppa in $100 000 000 i prispotten för Fortnitetävlingar under 2019. För den som inte har lust att räkna själv kan jag berätta att det alltså är över 900 miljoner svenska kronor. Ja du hörde rätt, över 900 miljoner kommer att delas ut under 2019 till de bästa Fortnitespelarna.

 

Epic games har insett att det är dags för VM i Fortnite och har därför bestämt sig för att anordna det. Tävlingen kommer bestå av tio kvalrundor och finalen spelas i New York i slutet av juli i sommar. Det är sagt att den ensamma vinnaren ska få ungefär 3 miljoner dollar i pris.

 

Så vill man tjäna pengar på dataspel är Fortnite ett bra spel att lära sig. Det kommer sannolikt inte bli mindre prispengar de närmaste åren heller då Fortnite än så länge bara växer och växer.